Argument: GMO nie jest naturalnym jedzeniem, jedzmy to, co naturalne.
Fakty: Praktycznie żadne jedzenie, które spożywają ludzie nie jest jedzeniem naturalnym. Od ponad 10.000 lat ludzie kultywują rośliny i zwierzęta, dobierając je do hodowli tak, by uzyskać odmiany dające największe i najsmaczniejsze plony.
Co więcej, postęp tych modyfikacji jest niebywale szybki. Owoce, warzywa i zwierzęta sprzed kilkuset lat były zdecydowanie mniejsze oraz oferowały mniej wartości odżywczych. W przypadku wielu roślin sprawa idzie o krok dalej, np. banany, które jemy są, można powiedzieć, klonami – plantacje tworzy się wegetatywnie, jadalne, słodkie banany są pozbawione nasion. Co istotne, ta technika uprawy powstała na długo przed GMO.
Jeśli ktoś chciałby dzisiaj jeść tylko to, co naturalne i niezmodyfikowane przez człowieka, to byłaby to dieta w zasadzie niemożliwa do utrzymania, oparta na niektórych skorupiakach i nieuprawnych roślinach. Nie jest to oczywiście realistyczna dieta. Z kolei modyfikacja roślin i zwierząt przy użyciu technologii GM jest niebywale bardziej precyzyjna i bezpieczna, niż modyfikacja przez selektywną hodowlę, nie ma więc uzasadnienia dla preferowania tej ostatniej.